Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Midden-Amerika: Mexico

We zoeken steeds verder gelegen vakantiebestemming op. Centraal- en Latijns-Amerika nemen daarbij een belangrijke plaats. Een van de meest populaire bestemmingen is Mexico. Vanwege zijn geografische ligging is Mexico een populaire vakantiebestemming voor Amerikanen. Voor Europeanen is het vooral een zonbestemming, met prachtige stranden die zowel de Mexicaanse als de oude Maya-cultuur aanvullen. Omdat de badplaatsen tijdens onze winters van een mild klimaat genieten, wordt Mexico steeds meer onze winterzonbestemming.

Klimaat Mexico

Mexico is een enorm land met grote regionale verschillen. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe tropischer en warmer het wordt. Het noordelijke deel grenst aan Amerika en heeft een steppeklimaat. De zomers zijn er aangenaam warm en de winters koel. Het noordwesten heeft een typisch woestijnklimaat dankzij de California zeestroom. Het tropische klimaat van de oostkust is vergelijkbaar met dat van het Caribisch gebied. Het regenseizoen begint in het zuiden in mei, trekt dan langzaam over het land en eindigt in oktober in het noorden. Het gaat dan om korte maar hevige buien, afgewisseld met lange en zonnige perioden. Dit regenseizoen is tegelijk ook het orkaanseizoen. Gelukkig komen ze maar af en toe in Mexico voor. De meesten van hen verloren hun kracht voordat ze aan land gingen.

Beste reistijd Mexico

De temperaturen in Mexico schommelen het hele jaar door tussen de twintig en dertig graden. De beste reistijd loopt van begin november tot eind april. Er valt dan weinig of geen regen en de temperatuur is er dan aangenaam.

Bezienswaardigheden Mexico: Mexico City

In het historische centrum vind je het grootste plein van de stad. Het Grondwetsplein, algemeen bekend als “Zócalo”. Naast de majestueuze kathedraal zijn het Nationaal Paleis, het Nationaal Cultureel Museum en de ruïnes van de belangrijke tempelpiramides van de Azteekse “Temple Mayor” echte blikvangers. Op de rotonde in Paseo de la Reforma staat een prachtig beeld: de “Engel van de Onafhankelijkheid”, een van de belangrijkste symbolen van Mexico City. Er is een mausoleum in de buurt waar enkele onafhankelijkheidsstrijders begraven liggen. Mexico-Stad is rijk aan cultuur en heeft enkele belangrijke musea, zoals het Nationaal Museum voor Antropologie. De kathedraal van Guadalupe trekt elk jaar veel toeristen en pelgrims. De verschijning van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe in 1953 is daar zeker niet vreemd aan.

Yucatán

Er zijn vele redenen om dit schiereiland te bezoeken. Je ontdekt er de wereldberoemde Maya-stad Cobá en haar ruïnes langs de oevers van de meren Lago Cobá en Lago Macanxoc. Er is de Honderd Stappen Piramide Nohoch-Mul. De stad Chichén Itzá met de tempel van Kukulcan mogen zeker niet ontbreken. In plaatsen als Uxmal, Tulum en Xelhá vind je naast waardevolle overblijfselen van de oude Maya cultuur ook prachtige stranden zoals Playa del Carmen en Cancun. De hoofdstad Mérida heeft een koloniale sfeer met prachtige parken, mooie musea en gezellige markten.

Acapulco

Deze druk bezochte badplaats ligt in de staat Guerrero aan de Atlantische Oceaan, en was ooit een belangrijke doorvoerroute  naar Azië en vooral naar de Filipijnen. Nu is het vooral een toeristische bestemming met veel hotels en resorts. Buiten het toeristische centrum heerst er nog veel armoede. Klifduiken is er erg populair, zeker vanaf de kliffen van La Quebrada met een hoogte van veertig meter. Acapulco heeft vele stranden, waarvan de bekendste Playa de La Angosta, Playa de Condesa, Playa de Icacos, Playa de Puerto Márquez en Tlacopanocha zijn. De kust heeft veel te bieden voor watersporters. De stad kent ook een bruisend nachtleven.

Piek van Orizaba

De hoogste berg van Mexico ligt in de industriestad Orizaba, een vulkanische berg op 5636 meter hoogte. De krater is constant bedekt met sneeuw en is een enorme uitdaging voor klimmers. De meest beklommen route is door de Jamapa-gletsjer. Op ongeveer 4200 meter ligt het basiskamp waar je kunt verblijven in Piedra Grande Hut.