Seattle, de grootste stad van de Amerikaanse staat Washington aan de westkust, herbergde in de jaren ’90 de scene die het muzieklandschap domineerde. De zogenaamde grunge, de weerbarstige gitaarrock uit Seattle, is nog steeds van grote invloed op menig jonge artiest. Het is dan ook geen gek idee om op muzikale bedevaart te gaan, want in de hele stad zijn de echo’s van dat decennium te horen en zien.
Op het vliegveld
Hij is moeilijk te missen op Sea-Tac Airport: de winkel van de wereldwijd beroemde muziekuitgever Sub Pop Records. Het label, ooit opgericht op een zolderkamer door Jonathan Poneman en Bruce Pavitt, bracht de eerste platen van Nirvana en Soundgarden uit. Hadden muzikanten het financieel zwaar, dan mochten ze in het intussen bedrijvige magazijn komen werken, het label groeide en bloeide immers door deze bands. Nog steeds geldt het als invloedrijke muzikantenstal, en in de winkel op het vliegveld zie je waarom. Door de intercom hoor je trouwens Mudhoney-frontman Mark Arm je welkom heten in Seattle.
Museum of Pop Culture
Het Museum of Pop Culture oftewel MoPOP vind je recht onder de skyline-bepalende Space Needle. Een futuristisch ogend gebouw met binnen haar muren een schat aan muziekgeschiedenis. Vanzelfsprekend is er veel plek ingeruimd voor allerlei attributen uit de grunge-periode: van iconische gitaar tot backstagebandje en van bijzondere verhalen via multimedia tot live optredens.
Geboortestad van Kurt Cobain
Het is ruim anderhalf uur rijden van Seattle, maar Amerikanen maken daar geen probleem van. Het houthakkersstadje Aberdeen is de geboorteplek van Kurt Cobain. Hier sliep hij onder de brug toen hij dakloos was (er staat ook een monument) en componeerde hij de nummers die voor een aardverschuiving in het muzieklandschap zouden zorgen. Je krijgt nostalgisch kippenvel als je de stad in rijdt langs het bord ‘Welcome to Aberdeen – Come as you are’.
Concert bezoeken in El Corazon
Vanzelfsprekend wil je in Seattle een concert bezoeken, dit doe je behalve in MoPOP in El Corazon, dat in de jaren ’90 bekend was als Off Ramp. Hier speelden ze allemaal: Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden, Alice In Chains en Screaming Trees, ploeterend tijdens matig bezochte optredens voordat ze de wereld zouden veroveren. Als je elke local gelooft die zegt dat hij er toen bij was, moeten het stijf uitverkochte avonden geweest zijn, maar dat was allerminst het geval. Nog steeds wordt hier talent voor de leeuwen gegooid. Andere bezienswaardigheden die aan de roerige periode herinneren zijn A Sound Garden en Kurt Cobain Memorial in Viretta Park. Wie weet ga jij het binnenkort allemaal herbeleven?