Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ontdek de Incacultuur in Peru

Peru is voor velen een topbestemming. De geschiedenis gaat meer dan vier millennia terug, waardoor het een van de oudste beschavingen ter wereld is. Wie Peru zegt denkt aan de Inca´s, een cultuur die tijdens de 15e en 16e eeuw een groot deel van Zuid-Amerika domineerde. Van Colombia en Ecuador tot Peru, Bolivia en delen van het Amazonegebied. Neem mee op ontdekkingstocht doorheen de Inca-beschaving met een reis door Peru.

Machu Picchu

Onze lijst met de beste Inca-ruïnes begint bij de beroemde verloren citadel van de Inca’s, een prachtig koninklijk complex te midden van mistig nevelwoud boven een diepe bergkam boven de Heilige Vallei. Machu Picchu is de meest bekende, goed bewaard gebleven en spectaculair gelegen archeologische vindplaats van de Inca’s in Peru en daarom ook de meest bezochte. Het werd gebouwd rond 1450, toen de Inca’s hun rijk vanuit de hoofdstad Cusco verspreidden.

De enorme omvang van de site, de immense grootte van de stenen en de nogal ontoegankelijke locatie zijn allemaal het bewijs van de opmerkelijke vindingrijkheid, ambitie en mankracht die het rijk heeft getoond bij het creëren van zo’n weelderig en duurzaam complex in de wolken. Machu Picchu is het makkelijkst te bereiken met een treinreis, maar avonturiers wagen zich aan de meerdaagse Inca trail trekking.

Pisac

Gelegen op een strategische positie op een heuveltop aan het oostelijke uiteinde van de Heilige Vallei ligt de Inca-vestingstad Pisac. De stad kijkt uit over een diepe kloof, met grote terrassen die zich om de berghellingen wikkelen en onvergetelijke vergezichten op de omliggende vallei vormen. Pisac heeft belangrijke bouwwerken zoals het koninklijke badencomplex, de Tempel van de Zon en de Tempel van de Hemel. Vandaag is het nog steeds een actieve bestemming met een kleurrijke markt.

Ollantaytambo

Ollantaytambo was het laatste fort dat de Inca’s ooit hebben gebouwd. De site bestond uit immense terrassen, die bescherming boden voor het fort, koninklijke badkwartieren en een mooi voorbeeld van een tempel gewijd aan Inti, die nog steeds werd gebouwd toen de eerste golf van Spanjaarden arriveerde. De imposante ruïnes liggen vrij dicht bij Machu Picchu en zijn een logische stop voordat je het UNESCO-werelderfgoed in de vallei daarachter bezoekt. De trein van Cusco naar Aguas Calientes stopt hier regelmatig.

Tegenwoordig is Ollantaytambo een klein stadje dat nog steeds zijn grotendeels traditionele en agrarische manier van leven heeft behouden.

Moray

Moray is een zeldzaam voorbeeld van elliptische terrassen en toont een aanleg voor het vinden van ingenieuze manieren om de immense Inca-bevolking te voeden. Door de terrassen konden verschillende gewassen groeien en bloeien op verschillende niveaus, waarbij de mate van schaduw en zon veranderden en de hoogte subtiel veranderde. Er hangt nog heel wat mysterie rond deze terrassen maar er wordt aangenomen dat deze dienst deden als agrarische testlocaties. Elk niveau van de cirkelvormige terrassen herbergt zijn eigen speciale microklimaat.

Coricancha

Er is één spectaculaire Inca-ruïne in Peru die we moeten noemen, hoewel het technisch gezien helemaal geen ruïne is. We hebben het over de Coricancha in het hart van Cusco. Dit was ooit de belangrijkste tempel in het hele Inca-rijk. Omdat de Spanjaarden hier het christelijke geloof wilden vestigen, werd het afgebroken om er het klooster van Santo Domingo op te bouwen. Toch zijn er nog overblijfselen die je kan bezoeken.