Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Advies voor soloreizigers (van een soloreiziger)

Alleen op reis gaan kan beangstigend zijn. Zeker als het de eerste keer is wanneer je solo het vliegtuig opstapt. Nochtans is solo reizen een populaire trend geworden. Het leert je zelfstandiger te zijn en je krijgt er meer zelfvertrouwen nog. Beter nog, leer hoe je alleen kunt reizen en je opent de deur naar een van de meest verrijkende ervaringen van je leven.

Hier is alvast wat advies voor toekomstige soloreizigers.

Bereid je goed voor

Een van de meest uitdagende, maar ook meest lonende elementen van solo reizen is dat je volledig verantwoordelijk bent voor het uitstippelen van de reisroute. Zorg dat je voldoende geïnformeerd bent over de bestemming zodat je je kunt oriënteren in de stad en weet welke buurten je best vermijd. Kom je laat aan op je bestemming? Zorg dan dat je goed weet hoe je bij je accommodatie geraakt. Of misschien loont het wel om een hotel dichtbij de luchthaven te boeken. Het is in ieder geval beter dan ´s nachts moeten zoeken naar je verblijf in een nieuwe stad.

Weet waar te beginnen

De enorme mogelijkheden die solo reizen bieden, kunnen overweldigend zijn wanneer je begint met het planningsproces. Wil je op één locatie blijven of van plaats naar plaats reizen? Ben je toe aan een langdurig avontuur, of experimenteer je liever met een weekendje weg dichter bij huis? Als je eenmaal een aantal van deze grotere beslissingen hebt genomen, wordt het veel gemakkelijker om de timing en bestemming voor je reis te kiezen.

Kies een goede bestemming

Weten waar te beginnen geldt ook voor het kiezen van een bestemming. Zo is het ene land makkelijker om solo te reizen dan het andere. Misschien is een eerste solotrip naar Panama niet de beste keuze als je geen Spaans spreekt. Of alleen naar een minder voor de hand liggend land is ook niet handig. Kies voor een stedentrip in Europa als eerste solo ervaring, of reis naar een regio als Zuidoost-Azie wat bekend staat om de vele backpackers die hier reizen.

Houd rekening met je veiligheid

Hoewel alleen reizen spannender en lonender kan zijn dan reizen met anderen, kan het ook meer risico met zich meebrengen. Het feit dat je alleen bent, zou een invloed moeten hebben op sommige beslissingen. Vooral voor vrouwelijke reizigers is veiligheid een punt van zorg. Kies in het buitenland voor conservatieve kleding en reis af en toe met een groepje gelijkgestemden die je ontmoet in hostels. Breng altijd iemand op de hoogte van je plannen, zowel op je bestemming als bij het thuisfront.

Onthoud dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn

Veel reizigers kiezen ervoor om zowel nieuwe als bekende bestemmingen alleen te verkennen, omdat het de kans biedt op moeilijk te vinden tijd voor persoonlijke introspectie, reflectie en ontspanning. Op deze momenten is alleen zijn heel iets anders dan eenzaam zijn. En in feite wordt solo reizen een steeds populairdere manier om te socializen en nieuwe vrienden te maken. Wie verblijft in hostels ontmoet vaak andere solo reizigers waarme ze samen optrekken. En ook dankzij sociale media is het gemakkelijker dan ooit om de lokale bevolking of reizigers te ontmoeten voor activiteit.