Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zo haal je het beste uit je citytrip naar Barcelona

Barcelona is een van de meest populaire citytrips in Europa. De hoofdstad van Catalonië combineert als geen ander cultuur, gastronomie en een bruisend nachtleven. Of je nu een kunstliefhebber bent, een fijnproever of op zoek bent naar ontspanning, Barcelona heeft voor elk wat wils. In dit artikel geven we je enkele handige tips om het meeste uit je citytrip te halen. Bon viatge!

Maak een plan

Barcelona is razend populair. Dat betekent soms ellenlange files aan de Sagrada Familia of in Park Güell. Wees hierop voorbereid, controleer de openingstijden van het park door hier te klikken en boek je ticket om de wachtenden voor te zijn. Maak een lijstje met de bezienswaardigheden die je absoluut niet wilt missen, het spaart je heel wat tijd ter plaatse. 

Verken de verschillende wijken

Barcelona is onderverdeeld in verschillende wijken, en elke wijk heeft zijn unieke sfeer en charme.

  • El Gòtic is het historische en toeristische hart van Barcelona. Je vindt er de kathedraal, de Plaça Reial en de Ramblas boulevard. Vroeg in de morgen, voor de horden toeristen ontwaken, is het er heerlijk rustig. Neem de tijd om te verdwalen in de smalle straatjes en zie hoe Barcelona ontwaakt. Flaneer langs de Ramblas en bezoek de Mercat de la Boqueria voor een lekker ontbijt tussen de locals. Overdag en ’s avonds is het heel druk in El Gòtic, met restaurants en bars die voornamelijk cateren voor toeristen. Heb je het liever wat lokaler, breng dan een bezoekje aan de nabijgelegen wijk El Born.
  • El Raval ligt aan de overkant van de Ramblas, maar hier komen maar weinig toeristen. Het was ooit een gure wijk, waar misdaad en drugs alomtegenwoordig waren. Bepaalde delen van El Raval zijn nog altijd minder uitnodigend, maar de afgelopen jaren werd El Raval nieuw leven ingeblazen. Ontdek het MACBA, het museum voor hedendaagse kunst, en breng een bezoekje aan de leuke boekhandel La Central del Raval. 
  • l’Eixample staat bekend om zijn brede boulevards en modernistische architectuur. Langs de Passeig de Gràcia vind je enkele van Gaudí’s meesterwerken, en op elke straathoek vind je wel een leuk café.
  • Gràcia was oorspronkelijk een dorp in de buitenwijken van Barcelona, maar is tegenwoordig volledig opgeslorpt door de stad. Als je houdt van gezellige pleintjes, leuke bars en een minder drukke sfeer, dan is Gràcia helemaal jouw ding!

Geniet van de lokale keuken

Barcelona is een paradijs voor fijnproevers. Je vindt er zowel traditionele tapasbars als moderne gastronomische restaurants, kortom voor elk wat wils.

  • Proef een verscheidenheid aan tapas en pintxos zoals patatas bravas, croquetas en pa amb tomàquet. El Born en Gràcia zijn de beste wijken hiervoor
  • Catalonië is de streek van de cava. Deze godendrank mag dus zeker niet op het programma ontbreken. Breng een bezoekje aan El Xampanyet in El Born. Deze bar maakt zijn eigen versie van cava, xampanyet genaamd. Het wordt geschonken in kleine glaasjes, voor slechts 2 euro per glas! 
  • Een leuke plek om te eten is de Mercat de Santa Caterina. Deze markt, niet ver van de kathedraal, is veel minder toeristisch dan Mercat de la Boqueria. Je vindt er kleine barretjes en een restaurant voor een uitgebreide lunch.

Ontspan op het strand

Na een voormiddag sightseeing, kun je in de namiddag richting strand trekken. La Barceloneta is het bekendste en drukste strand. De wijk was ooit een vissersdorp en je vindt er nog altijd talrijke visrestaurants. Geniet van de zon, de bruisende sfeer en een duik in het water. 

Als je het liever iets rustiger wilt en van de zon wilt genieten tussen de locals, dan kun je naar Bogatell. Er valt altijd wel iets te beleven, of je nu kiest voor een partijtje beach volley, of liever een drankje nuttigt in een van de chiringuitos. (beach bars) 

Geniet van een prachtig panorama over de stad

Ontdek je Barcelona liever vanuit de lucht? 

  • De Bunkers del Carmel is misschien de minst bekende plek, het is wat afgelegen, maar met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken. De militaire bunkers dienen ondertussen als canvas voor graffiti spuiters, maar als je het bekende ‘Barcelona-raster’ wilt zien met brede boulevards en avenues die elkaar kruisen, dan is dit dé plek. De Bunkers bieden een van de beste uitzichten over de stad en de Middellandse Zee, vooral bij zonsondergang.
  • Neem de kabelbaan naar de top van de Montjuic heuvel om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Bezoek het kasteel, het Olympisch stadion of het Museu Nacional d’Art de Catalunya.
  • De Tibidabo-berg is 512m hoog en biedt een spectaculair uitzicht over Barcelona. Je vindt er ook een van de oudste pretparken ter wereld. Ideaal voor een uitstapje met kinderen.

Feest mee tijdens een festival

Er valt altijd wel iets te beleven in Barcelona. Als je het gelukt hebt om Barcelona te bezoeken eind september, dan kun je meefeesten met La Mercè, het grootste festival van Barcelona. Het is een week vol feest, muziek, dans en spektakel. Een van de meest opvallende evenementen tijdens het festival is de spectaculaire ‘correfoc’, waarbij duivelse figuren vuurwerk afsteken terwijl ze door de straten rennen en dansen. Heel indrukwekkend, en misschien ook wel een tikkeltje gevaarlijk. 

In juni vindt het jaarlijkse Primavera Sound festival plaats, een jaarlijks muziekfestival met vooral indierock, rock en elektronische muziek. Het valt een beetje te vergelijken met Pinkpop. 

Hou je van straatfestivals? Dan moet je in augustus naar de Gràcia-wijk. De straten in de buurt strijden er om de prijs van ‘best versierde straat’. Er zijn concerten, shows en heel veel eettentjes. Dit is Barcelona op zijn best!

Barcelona heeft zoveel te bieden dat één bezoek waarschijnlijk niet genoeg is. Maar dat betekent alleen maar dat je een reden hebt om terug te gaan!